Planul Germaniei pentru o Europă independentă de gazele rusești. Comisia Europeană a decis în urmă cu câțiva ani că nu e rentabil

de: Anca Lupescu
11 08. 2022

Germania intenționează să construiască un gazoduct care să transporte gazul din Portugalia către întreaga Europă, pentru a întrerupe dependența gazoductului de gazul rusesc.

Germania vrea să construiască un gazoduct prin Portugalia

Informația a fost dezvăluită joi de cancelarul german, Olaf Scholz, care a deplâns faptul că acesta nu a fost încă construit.

„Există o lipsă uriașă a acestei conducte. Această conductă va reduce semnificativ dependența pe care o vedem în situația actuală”, a spus oficialul, care a discutat deja cu omologii săi din Portugalia, Spania și Franța, precum și cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru a promova acest proiect.

De notat că Portugalia încearcă de mai mulți ani ca portul Sines să fie poarta de intrare a gazului natural nord-american în Europa, Germania consideră, de asemenea, că Africa poate aproviziona bătrânul continent cu gaz prin Portugalia, Spania și Franța.

Cancelarul german a adăugat că un gazoduct cu aceste caracteristici „ar rezolva problemele actuale”, care a subliniat eforturile guvernului său de a reduce dependența energetică a Rusiei și a recunoscut că predecesorii săi nu au luat în considerare această posibilitate.

„Toate guvernele, toate companiile ar trebui să ia în considerare faptul că situațiile se pot schimba și să se pregătească pentru ele dacă acest lucru se întâmplă”, a spus Scholz, după ce a recunoscut că actuala coaliție de guvernare (social-democrați, Verzi și liberali) a fost „surprinsă” că nu există alternative la o eventuală reducere a livrărilor de gaze rusești.

 

În pofida acestei poziții, liderul german a subliniat că a fost posibil „în timp record” să se caute alternative pentru a asigura aprovizionarea cu gaze în iarna viitoare, dar a recunoscut că „va fi mai scump”.

Germania, încă dependentă de Nord Stream

Rezervele de gaze ale Germaniei au ajuns la aproximativ 75% din capacitatea lor, potrivit ultimelor date ale Agenției Federale de Rețele (Bundesnetzagentur), nivel care ar trebui atins, conform obiectivelor guvernamentale, la 1 septembrie.

Guvernul german a stabilit ca obiectiv ca depozitele să ajungă la 75% din capacitate la 1 septembrie, urmând să ajungă la 85% la 1 octombrie și la 95% la 1 noiembrie, suficient pentru a asigura aprovizionarea pe toată durata iernii.

Însă această evoluție depinde de continuarea aprovizionării cu gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream.

Compania rusă Gazprom a întrerupt complet furnizarea la mijlocul lunii iulie, invocând necesitatea unor misiuni de întreținere. Când serviciul este restabilit, volumul este redus la 20% din capacitate, față de 40% anterior.

Comisia Europeană a mai luat în calcul un astfel de gazoduct în 2013, care ar fi legat regiunea spaniolă Catalonia de sud-estul Franţei.

Când CE a comandat un studiu de fezabilitate în 2018, acesta a dezvăluit că o asemenea infrastructură ar costa peste 440 de milioane de euro și nu ar fi necesară sau rentabilă.